2022-04-15 10:27:23• hírek • Szatmár.ro

Húsvétváró foglalkozást tartottak a szatmári 6-os számú napközi óvodában

Nagy lelkesedéssel és várakozással, rendhagyó módon szervezték meg a pedagógusok és szülők az intézményvezető támogatásával és szakmai irányításával - STEAM oktatási módszert alkalmazva - a közös tevékenységet. A húsvétváró foglalkozásról Matécsa Blanka-Rozália óvónő beszámolóját közöljük.

"A korlátozások megszüntetésével, most, az egyik legszebb évszakban, tavasszal alkalom adódott a húsvéti hagyományos ünnepsorozatot kibővíteni a szabadtéri tevékenységgel. Az újjáéledés évszakának megfelelően, egy gyönyörű napsütéses délutánon a gyerekeknek lehetőségük volt szüleikkel együtt kipróbálni óvónőik irányítása alatt a húsvéti ünnepkörre jellemző hagyományos és újszerű tevékenységeket. Ezáltal lehetőséget kaptak a környező világ felfedezésére, megtapasztalására, kísérletezésére, problémamegoldásra, különböző helyzetekbe való megélésre, újszerű tapasztalatszerzést, képességfejlesztést varázsolva a hétköznapjaikba.


Az óvoda vezetője, mint minden alkalommal, most is nagy szeretettel és kedves szavakkal fogadta és köszöntötte a gyerekeket, óvónőikkel együtt. Nagy szeretettel és tisztelettel köszöntötte a tevékenységen résztvevő Ardelean Maria Gabriela óvodai nevelésért felelős román szakos tanfelügyelőt, aki ugyanakkor vendégszereplője is volt a szabadtéri tevékenységnek, hiszen ő olvasta fel a román nyelvű mesét a húsvéti történetről.


Minden csoportot vezető pedagógus készített egy-egy tevékenységi központot. A központokban zajló tevékenységek lebonyolítására minden csoport a saját anyagát biztosította.


Az óvoda bejáratánál Nyuszilányka és Nyusziúrfi, színes tojások kíséretében fogadták a gyermekeket, jelezve, mekkora nagy kalandban lesz részük a délután folyamán.



A „Húsvétváró” szabadtéri tevékenység indíttatása eleget tenni az óvodáskorú gyermekek azon érdeklődésének, információk felfedezésének, melyekkel jobban megértik és közelebb kerülnek a húsvéthoz mint az egyik legfontosabb egyházi ünnephez, melynek különböző jelképei vannak. A húsvét a lelki béke megtalálásának a pillanata, a családhoz való közelítés alkalma. A húsvéti csoda az egyházi jelentések és a hagyományok ötvözésében rejlik. A tevékenység célja a húsvéti szokások felelvenítése, a húsvéti jelképek felidézése: barka, piros tojás, pászka, bárány, nyúl, a szombat esti vigília, ételszentelés.


A „Pillangó” román tannyelvű kiscsoport egyik óvónője Feher Claudia a Gyakorlati-háztartási Tevékenységek Műhelyében, „Megterítjük a húsvéti asztalt” címszó alatt, a hagyományos húsvéti asztalterítést elevenítette meg a gyermekek számára. Együtt terítették ezt meg, különböző díszes szalvétahajtogatási technikákkal ötvözve, itt is érvénysítve a problematizálást, a problémamegoldást, a technikát, ami szerves eleme a STEAM módszernek. A másik óvónéni, Ardelean Ramona  a húsvét egyik jelképével, tojással végzett érdekes kísérleteket, amelyeket a gyermekek áhítattal figyeltek és próbáltak ki, óvónéniik irányítása alatt, a szülők esetleges segítségével és figyelemmel kísérésével. Ebben a központban kiemelkedően hangsúlyos volt a kísérletezés és a problémamegoldás. Pillanatok alatt vontak le észszerű következtetéseket még a legkisebb óvodások is. Itt mutatkozik meg a használt módszer hatékonysága a gyerekek fejlődésének szempontjából.



Az „Okos sünik” nevet viselő román tannyelvű középcsoportos gyermekek óvónői Pop Patricia Daniela és Silaghi Loredana, illetve a magyar tannyelvű kiscsoportos óvónők, Balog Noémi Katalin és Felber Noémi Orsolya óvónénikkel együtt szervezték meg a Művészeti Műhelymunkákat. A „Tojások és nyuszik” címet viselő műhelyben az óvodáskorú gyermekeknek lehetőségük volt különböző technikákat kipróbálni, ami a tojások díszítését illeti, tojástartókat készítettek, amit nyuszikkal díszíthettek. Ezt a központot a középcsoportos óvónénik készítettek elő és ismertettek meg a gyerekekkel. Nem maradhatott el a „Húsvéti díszek” címet viselő műhelymunka sem. Különböző díszítőelemek készültek, amit a kiscsoportos óvónénik készítettek elő nagy odafigyeléssel és mutattak be a gyerekeknek. Utasításaikat követve, néha a szülők segítségére is számítva gyönyörűséges ünnepi dekorációk láttak napvilágot a gyermekek kezei alól, amivel a lakásaikat díszíthetik idén húsvétkor.



Óvodánk román tannyelvű „Csillagocskák” nagycsoportos óvónői, Chivari Mirabela Cerasela és Rusu Hajnalka óvónők az óvoda udvarán nemrégiben felújított fedett taraszán egy igazán vonzó olvasósarkot varázsoltak a gyermekek számára, ahol nagyon oldott hangulatban olvastak húsvéti mesét. Ardelean Maria Gabriela óvodai nevelésért felelős román szakos tanfelügyelő ismertette a román nyelvű mesét, Balog Noémi Katalin óvónő pedig Nyírő Erzsébet ,,Húsvéti ajándék" című meséjével tette színesebbé a gyermekek számára a mai délutánt. Ugyanitt az óvónénik szakképzett irányítása alatt felelevenedtek húsvéti szokások, jelképek is, amit ez alkalommal színes didaktikai anyag támasztott alá.


A „Pillangó” magyar tannyelvű közép-nagyccsoportos óvónői, Popp Ivett és Matécsa Blanka Rozalia szórakoztató- és versenyjátékok megszervezésével gondoskodtak a feledhetetlen hangulatról, ez a „Kisnyuszik olimpiája” címet viselte. A gyerekek és szülők párban mérték össze a nyuszis zsákbanugrás ügyességüket; a nyuszibábos bowling érdessége az volt, hogy a gurító eszköz tojás alakú volt, illetve egyensúlyozási ügyességüket is összemérhették a játékban.


A lebonyolított tevékenységek óvodánkra jellemzően a Step by Step módszer által ajánlott non-formális oktatás paramétereiben zajlottak, ami a gyerekek személyes fejlődését, az interkulturális megértést, a tavaszi ünnepkör jellegzetes tevékenységeinek megismerését vagy kiegészítését célozta gyakorlati tapasztalatok révén. A tevékenységek megszervezését és lebonyolítását a STEAM (Természettudományok, Technológiák, Mérnöki tudományok, Matematika és Művészetek) oktatási módszer alapján állították össze gondosan az óvónők. Ezzel a módszerrel tették értékesebbé az információk átadását, tapasztalatok, készségek és képességek fejlesztését a gyermekek számára.



A csoportok óvónői mindent megtettek, hogy minél gazdagabb élményekben részesítsék a kicsi óvodásokat, hiszen így együtt könnyebben megismerték a jellegzetes húsvéti szokásokat, jelképeket, tevékenységeket, és ezeknek fontosságát. Ugyanakkor lehetőségük volt az energiát is levezetni.


A kezdeményező és segítőkész szülői közösségből néhányan jelentkeztek és külön a szabadtéri tevékenységen kívül csapatmunkát alkottak, hogy a tervezett „Csendesítő, Relaxaciós és Tanulókert” (GRLI) Területeihez szükséges anyagokat készítsék elő. Jelenleg a festett köveket készítették el a Csendesítő Területhez és a Tanuló Területhez felhasználandó ládákat fstették le, amelyekből könyvtár polcot fogunk kialakítani.


A nap zárórésze a csoportok által megvalósított termékek kiállítása volt, amelynek révén a szülők is meggyőződhettek gyermekeik ügyességéről, tehetségéről.


A meglepetés sem maradhatott el, ezért a gyermekeknek tojáskereső versennyel kedveskedtek az óvónénik. A megadott jelzésre minden gyermek elindult a csokitojásokat megkeresni.



Az igazgatónő, Nuszer Eleonora Noémi az óvónők, az óvoda teljes személyzetének nevében, az óvónők által továbbított üzenetben megköszönte a szülők, nagyszülők jelenlétét, a tevékenységekbe való önzetlen részvételüket.


Örülünk, és köszönjük szépen, hogy gyermekeik mellett álltak, és az óvoda vezetőségével, a pedagógusokkal szoros kapcsolatot teremtve és ápolva sikerült, kedves szülők, nagyszülők, ezt a gyönyörű tevékenységet megszervezni. Ezek a tevékenységek színesebbé, hangulatosabbá emlékezetessé tették a szatmárnémeti 6-os számú napközi óvodásainak délutánját, új tapasztalatokat, élményeket nyújtottak a gyermekeknek."


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: